نوسازی و بهسازی شهری به مفهوم برنامهریزی یا برنامهریزی مجدد، طراحی یا طراحی مجدد، تفکیک مجدد اراضی، پاکسازی، توسعه یا توسعه مجدد، بازسازی و احیاء و یا ترکیبی از آنها در یک منطقه مشخص، و پیشبینی احداث ابنیه، کارگاهها، تکمیل یا ایجاد تاسیسات یا مکانی برای انواع استفادههای مسکونی، تجاری، صنعتی، عمومی، تفریحی، اجتماعی و غیره برحسب نیاز یا ضرورت است».
بنابراین تعریف، نوسازی و بهسازی شهری در واقع سه عرصه متفاوت را در بر میگیرد:
نوسازی: به معنی تجدید بنای کامل مناطق موجود برای ارتقاء کیفیت زندگی در آنها (که تا حدی تنزل یافته که دیگر قابل اصلاح نیست) و نیز، بنای مناطق جدید شهری.
بهسازی: به معنی اجرای برنامههای کالبدی ـ اجتماعی برای ارتقاء کیفیت زندگی در محلات (این امر وقتی رخ میدهد که هنوز کیفیت زندگی در این مجموعه قابل ارتقاء باشد) یا ارتقاء کیفیت زندگی در مناطقی که در زمان احداث آنها، شرایط محیطی موجب شده که توسعه مطابق حداقل استانداردهای کیفی زندگی رخ ندهد.
حفاظت: به معنی کمک به نگهداشت سطح کیفی زندگی در مناطقی که در آنها هنوز این سطح بهطور جدی در معرض خطر تنزل قرار نگرفته ولی در آینده انتظار آن میرود.
در فرهنگ معاصر شهرسازی حداقل 15واژه متفاوت وجود دارد که بر امر بهسازی و نوسازی شهری اطلاق میشود.
با تبدیل شدن مسئله محیطزیست و ماندگاری توسعه در مقیاس شهر و کل محیط زندگی انسان به مسئله روز، نوسازی و بهسازی شهری نیز از این گرایش جدید متأثر شده، مفهوم آن تبدیل به مفهوم نوسازی و بهسازی محیطی گشته و تمام عرصه کشورها را در برگرفته، و تکنیکهایی جدید برای تأمین هزینه و اعتبارات این کار و نحوه حل تعارضات موجود در آن ابداع گشته است.
منبع:www.hamshahrionline.ir
کلمات کلیدی: